ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ / ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ/ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ/ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ/ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ/ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ / ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Οδηγίες Λήψης Δειγμάτων

 

 

Αιμοληψία

Check Up
Είναι απαραίτητο να τηρήσουμε τουλάχιστον 12 ώρες νηστεία από τροφή (και χυμούς, καφέ, μαστίχες, καραμέλες), πριν την αιμοληψία. Συνιστάται να υπάρχει αποχή από αλκοόλ 2-3 ημέρες. Τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικά όταν πρόκειται να ελέγξουμε τα εξής: χοληστερίνη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια, σάκχαρο, ηλεκτρολύτες, βιταμίνες κλπ. Καλό είναι επίσης να παραλείψουμε την πρωινή δόση φαρμάκων εφόσον γίνεται.

Καμπύλη σακχάρου
Το πρωί πριν την εξέταση επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση νερού. Από το βραδινό γεύμα θα πρέπει να περάσουν 12 ή περισσότερες ώρες και μετά να ξεκινήσουν οι αιμοληψίες για την καμπύλη σακχάρου. Το βραδινό θα πρέπει να είναι ελαφρύ και φτωχό σε υδατάνθρακες (αποφεύγουμε γλυκά, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, γλυκά φρούτα). Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της εξέτασης αυτής, που διαρκεί συνήθως 1-3 ώρες, θα πρέπει να παραμείνει στο εργαστήριο.

Εξετάσεις για θυρεοειδή
Καλό είναι να προηγείται 2-3 ώρες νηστεία. Συνήθως πρέπει να παραληφθεί η λήψη φαρμάκων για το θυρεοειδή πριν την εξέταση.

Εξέταση για PSA
Για τη μέγιστη ακρίβεια στη μέτρηση απαιτείται:

  • αποχή από τη σεξουαλική πράξη για 3 ημέρες
  • να μην έχει προηγηθεί ιατρική εξέταση στον προστάτη
  • να μην έχουν προηγηθεί ημέρες έντονης δυσκοιλιότητας

 

Συλλογή ούρων

Δείγμα πρώτης πρωινής ούρησης (εάν αυτό δεν είναι δυνατό, η συλλογή μπορεί να γίνει και στο ιατρείο, με ένα επόμενο δείγμα ούρων). Το δείγμα πρέπει να προσκομιστεί σε χρόνο μικρότερο από 1 ώρα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι απαραίτητη η φύλαξη του στο ψυγείο. Της συλλογής ούρων προηγείται σχολαστικό πλύσιμο των έξω γεννητικών οργάνων και της ουρήθρας με χλιαρό νερό και σαπούνι. Ξεπλένουμε πολύ καλά και σκουπίζουμε με σιδερωμένη πετσέτα ή αποστειρωμένη γάζα. Στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως απαιτείται πωματισμός του κόλπου με βαμβάκι. Τα ούρα συλλέγονται από το μέσο της ροής των ούρων, χωρίς διακοπή της ούρησης.

Ειδικά για την καλλιέργεια ούρων η συλλογή πρέπει να γίνει πριν τη λήψη αντιβιοτικού σκευάσματος.

Συλλογή ούρων 24ώρου: Απαιτείται η συλλογή του συνολικού όγκου των ούρων. Συλλέγουμε τα ούρα ως εξής:

  • Πετάμε τα ούρα της πρώτης πρωινής ούρησης και σημειώνουμε την ώρα (πχ 8:00 πμ) που ουρήσαμε για πρώτη φορά (εκτός δοχείου).
  • Μαζεύουμε όλα τα ούρα μέχρι και τα πρώτα της επόμενης ημέρας. Αυτό χρονικά θα πρέπει να γίνει 24 ώρες και 10 λεπτά πριν ή μετά το χρόνο έναρξης της συλλογής (στο παράδειγμα μας από 7:50 έως 8:10)

Στη διάρκεια του 24ώρου τα ούρα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.

 

 

Συλλογή δείγματος κοπράνων για παρασιτολογική εξέταση

Η συλλογή δείγματος κοπράνων πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή ή το περιβάλλον του και γίνεται ύστερα από λήψη αλατούχου καθαρτικού.

Η απαιτούμενη ποσότητα κοπράνων είναι περίπου 8-10 γραμμάρια. Το δείγμα συλλέγεται σε αποστειρωμένο πλαστικό δοχείο καλά κλεισμένο για την αποτροπή διαρροής. Το καθαρτικό σκεύασμα λαμβάνεται αποβραδίς και οι πρωινές διαρροϊκές κενώσεις (δεύτερη ή τρίτη) μεταφέρονται αμέσως στο εργαστήριο (δεν φυλάσσονται στο ψυγείο).

Στο δείγμα κοπράνων που έχει ληφθεί ύστερα από λήψη αλατούχου καθαρτικού πραγματοποιούνται οι παρασιτολογικές εξετάσεις, (εφόσον στα κόπρανα τυχαίας κένωσης δεν βρέθηκαν κύστεις) διότι πολλά παράσιτα είναι

προσκολλημένα στο τοίχωμα του εντέρου και δύσκολα αποβάλλονται

με τις συνήθεις κενώσεις. Με τη χρήση αλατούχου καθαρτικού (χωρίς έλαια ή άλλες ουσίες) αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθούν στο δείγμα κοπράνων παράσιτα που έχουν αποκολληθεί όσο με τον έντονο περισταλτισμό του εντέρου από τη δράση του καθαρτικού, όσο και από το «ξέπλυμα» του εντέρου από τη συχνή αποβολή νερού.

 

 

Συλλογή δείγματος για καλλιέργεια κοπράνων

Η συλλογή δείγματος κοπράνων πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή ή το περιβάλλον του. Η απαιτούμενη ποσότητα κοπράνων είναι περίπου 8-10 γραμμάρια. Το δείγμα συλλέγεται σε αποστειρωμένο πλαστικό δοχείο καλά κλεισμένο για την αποτροπή διαρροής. Τα κόπρανα (τυχαίο δείγμα) μπορούν να φυλάσσονται στο ψυγείο.

Κώδικας Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς Υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα

ΜΑΘΕ,ΠΡΟΛΑΒΕ,ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ (1-4)
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΟΥ
ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ
ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ