ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ / ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ/ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ/ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ/ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ/ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ / ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Ιστορία Νοσοκομείου


ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ

 

 

Η ομιλία που εκφωνήθηκε από τον Κων/νο Μαμάτσιο στα εγκαίνια λειτουργίας του νοσοκομείου στις 31-5-1959:

Σεβασμιότατοι Μητροπολίται (Διονύσιος και Πολύκαρπος Σιατίστης), κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι, ευχαριστώ το Θεό που μου έδωσε τη δύναμη να προσφέρω κι εγώ για την πραγματοποίηση του μεγάλου έργου. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη μέρα της ζωής μου, γιατί γίνεται πραγματικότητα, μάλιστα τόσο λαμπρή πραγματικότητα, ένα παλιό παιδικό μου όνειρο. Ήμουν φτωχός, πολύ φτωχός, όταν έφυγα το 1907 από την Κοζάνη για τη φιλόξενη δεύτερη πατρίδα μου την Αμερική. Ήμουν και ορφανός. Ο πατέρας μου πέθανε όταν ήμουν μόλις τριών χρονών και αργότερα όταν ήμουν δεκατεσσάρων χρονών πέθανε και η μητέρα μου. Η μητέρα μου πέθανε στα χέρια μου, γιατί δεν είχαμε χρήματα να πάρουμε γιατρό και γιατρικά.


Την εικόνα αυτή της φτωχής μάνας μου, που έτσι πέθανε, την είχα πάντα στο μυαλό μου. Και όταν ο Θεός ευλόγησε την εργασία μου, της γυναίκας μου και των παιδιών μου και απόκτησα κάποια περιουσία, θέλησα να προσφέρω στην πατρίδα μου, εδώ στον τόπο που γεννήθηκα, ένα νοσοκομείο, ένα καταφύγιο στις ώρες της αρρώστιας και του πόνου για τους φτωχούς, όπως ήμουν τότε εγώ, για να μην πεθαίνουν οι γονείς τους, οι γυναίκες και τα παιδιά τους χωρίς γιατρό και χωρίς φάρμακα. Αντίκρισα με μεγάλη ικανοποίηση και συγκίνηση το μεγάλο αυτό έργο και αισθάνθηκα μεγαλύτερη συγκίνηση όταν είδα τον εξοπλισμό του. Είναι ένα ίδρυμα που δεν διαφέρει σε τίποτα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Αμερικής.


Την ώρα αυτή θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Ελληνική Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή και τον Υπουργό κ.Στράτο, για την διάθεση κρατικών χρημάτων, που μαζί με τη δική μου προσφορά και του αειμνήστου Στάμκου Αναστασίου, συνετέλεσαν να γίνει και να εξοπλιστεί το νοσοκομείο.

Ευχαριστώ το Θεό που με αξίωσε να βρίσκομαι εδώ στα εγκαίνια και σας ευχαριστώ όλους για την τιμητική παρουσία σας.

 

Το νοσοκομείο Κοζάνης λειτουργεί από τις 13 Νοεμβρίου 1923. Σκοπός του νοσοκομείου ήταν η δωρεάν νοσηλεία των προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και επεκτάθηκε αργότερα και στους απόρους γηγενείς του Νομού Κοζάνης, με την επωνυμία ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ.

Τη διεύθυνση και εποπτεία της οικονομικής υπηρεσίας ανέλαβε ύστερα από προφορική διαταγή της Δημόσιας Υγείας Μακεδονίας, ο τότε Νομίατρος Κοζάνης Δημήτριος Παδιώτης. Διαχειριστής διορίσθηκε ο Δημήτριος Τζάκας και νοσοκόμος ο Ιωάννης Πιτένης. Η πρώτη επιχορήγηση ήταν 10.000 δραχμές που δόθηκε από τη Νομαρχία Κοζάνης, υπό μορφή δανείου. Μέχρι και τις αρχές του έτους 1925 το νοσοκομείο στεγαζόταν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο που παραχωρήθηκε δωρεάν από τον τότε Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Ιωακείμ. Ανέπτυξε ογδόντα κρεβάτια, στα οποία νοσηλεύτηκαν ασθενείς όλων των ασθενειών, καθώς και περιστατικά λοιμωδών νόσων και εξανθηματικού τύφου.

Το νοσοκομείο πολλές φορές βρέθηκε στην ανάγκη, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες να αναπτύξει άλλα είκοσι (20) κρεβάτια σε νοσοκομειακές σκηνές, που τοποθετήθηκαν στον κήπο της Μητρόπολης. Στις 15 Νοεμβρίου 1923 διορίσθηκε στο νοσοκομείο και ο γιατρός Γεώργιος Ζωγράφος, ο οποίος ανέλαβε από τον Δημήτριο Παδιώτη στις 6 Δεκεμβρίου 1923 τα καθήκοντα του Διευθυντή. Στις 21-12-1923 το νοσοκομείο επιχορηγείται από το Υπουργείο με το ποσό των 20.000 δραχμών. Οι 10.000 δραχμές επεστράφησαν στη Νομαρχία και έτσι εξοφλήθη το δάνειο. Στις 8-12-1924 καθήκοντα Διευθυντή αναλαμβάνει ο γιατρός Ιωάννης Σιτμαλίδης. Στις 27-11-1925 ο Ιωάννης Σιτμαλίδης παρέδωσε τα καθήκοντα του Διευθυντή στον πρώτο γιατρό του Νοσοκομείου Γεώργιο Κουπαρούσο. Ο Γεώργιος Κουπαρούσος παρέδωσε τα καθήκοντα του Διευθυντή στις 9-9-1935 στον γιατρό Ιωάννη Γιαντσούλη.

Το νοσοκομείο λειτουργούσε αποκλειστικά με δαπάνες του δημοσίου. Στις αρχές του 1925, το νοσοκομείο εκμίσθωσε ιδιωτικό οίκημα και μεταφέρθηκε εκεί από το κτίριο της Μητρόπολης. Παρά τις πολύ μεγάλες ανάγκες που υπήρχαν σε νοσηλευτικά κρεβάτια λόγω έλλειψης χώρου, τα νοσηλευτικά κρεβάτια περιορίσθηκαν σε σαράντα. Επειδή οι ασθενείς ήταν πολλοί, τοποθετούνταν κρεβάτια και στους διαδρόμους και πολλές φορές δύο ασθενείς στο ίδιο κρεβάτι. Στις 9 Μαΐου 1929 συνεστήθη το ΑΔΕΛΦΑΤΟ του νοσοκομείου με την επωνυμία ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ και αποτελείτο από τους:

1. Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ Πρόεδρο
2. Δήμαρχο Κοζάνης Αστέριο Καραγκούνη Μέλος
3. Νομίατρο Κοζάνης Δημήτριο Παδιώτη »
4. Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Νικόλαο Ρεπανά »
5. Διευθυντή Νοσοκομείου Γεώργιο Κουπαρούσο »

Το 1929 έγιναν ενέργειες από το Νομάρχη, από το Δήμαρχο Αστέριο Καραγκούνη και άλλους τοπικούς παράγοντες για την ανέγερση κατάλληλου κτιρίου για τη στέγαση του νοσοκομείου προσφύγων μετονομαζόμενο σε Δημοτικό. Από τον Οκτώβριο του 1929 άρχισε ο έλεγχος της απορίας των ασθενών με τα πιστοποιητικά απορίας. Το Σεπτέμβριο του 1935 το νοσοκομείο εκμίσθωσε το τριώροφο κτίριο του Ιωάννη Βαρβέρη, όπου εγκαταστάθηκε μέχρι το Σεπτέμβριο του 1958.

Ύστερα από τον αναγκαστικό νόμο 24/1/1936 «περί συστάσεως Συμβουλίου Κρατικής Ιατρικής Αντίληψης και Διοίκησης των Ιδρυμάτων Ιατρικής εν γένει» (ΦΕΚ 51/36), το νοσοκομείο στο εξής θα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο υποχρεωτικά θα αποτελούν οι:

1. Ο Μητροπολίτης Κοζάνης ως Πρόεδρος
2. Ο Πρόεδρος Πρωτοδικών ως Μέλος
3. Ο Διευθυντής Δημοσίου Ταμείου ως Μέλος
4. Ο Νομομηχανικός ως Μέλος
5. Ο Διευθυντής του Υγειονομικού Κέντρου ως Μέλος

Έτσι ο Νομάρχης Κοζάνης, σύμφωνα με τα παραπάνω, με την υπ αριθμ.20503/36 απόφαση του διόρισε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείτο από τους:

1. Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ Πρόεδρο
2. Πρόεδρο Πρωτοδικών Σπύρο Αραπάκη Μέλος
3. Διευθυντή Δημοσίου Ταμείου Νικόλαο Κανόπουλο Μέλος
4. Νομομηχανικό Κοζάνης Κων/νο Καραπατάκη Μέλος
5. Διευθυντή του Υγειονομικού Κέντρου Ιωάννη Γιαντσούλη Μέλος

Τον Ιούλιο του 1936 διορίστηκε στο Νοσοκομείο η πρώτη μαία Θεολογία Μπέντα. Τον Ιούλιο του 1936 ύστερα από την παραίτηση του Διευθυντή Ιωάννη Γιαντσούλη, τα καθήκοντα του Διευθυντή ανατέθηκαν στον παθολόγο γιατρό Φιλόλαο Κούγια. Το έτος 1937 το ίδρυμα υπάγεται στις διατάξεις του Α.Ν. «περί οργανώσεως των Δημοσίων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ως Κρατικό Νοσοκομείο Κοζάνης και αποτελεί Ν.Π.Δ.Δ. Με την υπ αριθμ.25397/5-3-1938 εγκύκλιο του Υπουργείου Κρατικής Υγιεινής και αντίληψης και με το υπ αριθμ.2145/16-3-1938 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Μακεδονίας, ανακοινώνεται ότι από 1-4-1938 η διαχείριση του νοσοκομείου ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το 1938 ανοίγεται η από 28-3-1930 μυστική διαθήκη του Κοζανίτη Στάμκου Αναστασίου (ΦΕΚ 366/38), με την οποία μεταβιβάζει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο Νοσοκομείο για ανέγερση νέου κτιρίου.

Το έτος 1938 το νοσοκομείο επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγιεινής με το ποσό των 5.000.000 δραχμών για την ανέγερση νοσοκομειακού κτιρίου στην Κοζάνη. Το έτος 1939 έγινε από το Δήμο Κοζάνης απαλλοτρίωση οικοπέδου συνολικής έκτασης 16.420 τ.μ., το οποίο παραχωρήθηκε στο νοσοκομείο με δωρεά για την ανέγερση νοσοκομειακού κτιρίου. Το έτος 1939 (ΦΕΚ 272/39) δημοσιεύθηκε ο οργανισμός του νοσοκομείου που προβλέπει 50 κρεβάτια με τμήματα Παθολογικό - Χειρουργικό και Μαιευτικό - Γυναικολογικό. Το έτος 1942 (ΦΕΚ 267/42) τροποποιήθηκε ο οργανισμός του προβλέπει θέση Διοικητικού Διευθυντή. Πρώτος Διοικητικός Διευθυντής διορίστηκε το 1943 ο Νικόλαος Τσιπότης. Πρώτη Προϊσταμένη Αδελφή διορίστηκε στις 6-12-1943 η Ανθή Λόλα. Το έτος 1949 ο Δήμαρχος Κοζάνης Τέρπος πήγε στην Αμερική σε μια προσπάθεια εγγραφής συνδρομητών των ομογενών για την ανέγερση νοσοκομείου στην Κοζάνη. Δηλώθηκε προσφορά 45.000 δολαρίων. Ο Κοζανίτης Κωνσταντίνος Μαμάτσιος που βρίσκεται στην Αμερική από το 1907 δήλωσε ότι θα προσφέρει 100.000 δολάρια για τον ίδιο σκοπό.
Στις 14-10-1949 συνεδριάζει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγιεινής υπό την Προεδρία του Υπουργού Δ. Ροδόπουλου και αποφασίζει την ίδρυση Νοσοκομείου στην Κοζάνη από πιστώσεις του σχεδίου ΜΑΡΣΑΛ. Το έτος 1953 το νοσοκομείο υπάγεται στις διατάξεις του Ν.Δ. 2592/53. Διορίζεται δε, νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τους:

1. Αλέξανδρο Φλώρο Αντιεισαγγελέα Πρόεδρο
2. Δημήτριο Χρονιάδη Διευθυντή Εθνικής Τράπεζας Μέλος
3. Γεώργιο Γκίμπα Φαρμακοποιό »
4. Ευάγγελο Πασχαλίδη Ιατρό »
5. Αριστοτέλη Τσιαμπίρη Υπομηχανικό »
6. Μελπομένη Γκοβεδάρου Πρόεδρο Κυριών Νομού Κοζάνης »


Το παραπάνω Δ.Σ. και κυρίως ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Φλώρος ανέλαβε το βάρος και την ευθύνη ίδρυσης του νοσοκομειακού κτιρίου, που όπως θα διαπιστώσουμε πέτυχε στο δύσκολο, αλλά ιερό σκοπό, με μοναδική επιτυχία. Πράγματι λίγες ημέρες μετά το διορισμό του, ο Πρόεδρος πήγε στην Αθήνα στο Υπουργείο, όπου τον πληροφόρησαν ότι το Νοσοκομείο επιχορηγήθηκε με το ποσό των 700.000 δραχμών για την ανέγερση νοσοκομειακού κτιρίου. Στις 5-4-1954 συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου στο Δημαρχείο Κοζάνης για συνεδρίαση. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αλέξανδρος Φλώρος εκτός από τα τακτικά μέλη, κάλεσε και παραβρέθηκαν και οι:

1. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Κων/νος
2. Ο Δήμαρχος Κοζάνης Αργύριος Τσουμής
3. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτριος Ασημόπουλος
4. Ο Διευθυντής της εφη μερίδας Ένωσις Δημήτριος Γκαβανάς
5. Ο Μηχανικός του Δήμου Ελευθέριος Βέλλιος και
6. Οι Πρόεδροι όλων των επαγγελματικών οργανώσεων.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ευχαρίστησε τους προσελθόντες στη συνεδρίαση και ιδιαιτέρως τους:

Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Κωνσταντίνο για τις ενέργειες του στο ζήτημα της υπόσχεσης του ομογενούς Κωνσταντίνου Μαμάτσιου περί δωρεάς 100.000 δολαρίων για την ανέγερση του κτιρίου.
Νομάρχη Κοζάνης για τη συμπαράσταση του στο ζήτημα της ανέγερσης του παραπάνω κτιρίου.
Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης για την παραχώρηση στο νοσοκομείο του οικοπέδου, στο οποίο θα ανεγείρετο το παραπάνω κτίριο
Μηχανικό του Δήμου Κοζάνης Ελευθέριο Βέλλιο για την άνευ αμοιβής και μεγάλης προθυμίας σύνταξης της σχετικής μελέτης.

0 Αλέξανδρος Φλώρος ανακοίνωσε σε ποιο σημείο βρισκόταν το ζήτημα της ανέγερσης του κτιρίου του νοσοκομείου και κάλεσε τους παριστάμενους να ενισχύσουν τις σχετικές προσπάθειες του Δ.Σ. του νοσοκομείου. Ο Μητροπολίτης Κοζάνης ανέφερε τις ενέργειες του από το 1946 για το θέμα της ανέγερσης του παραπάνω κτιρίου και για την υπόσχεση του Κωνσταντίνου Μαμάτσιου περί δωρεάς 100.000 δολαρίων για το σκοπό αυτό, την οποία θεωρούσε εξασφαλισμένη. Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτριος Μπέσσας, όπως και όλοι οι παρευρισκόμενοι στη συνεδρίαση, δήλωσαν ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περατωθεί το παραπάνω έργο.

Στις 12 Ιουνίου 1954 συντάσσεται στο Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας Πρακτικό περί δωρεάς 100.000 δολαρίων. Το πρακτικό συντάχθηκε από τους:

1. Ιωάννη Κυριακού Γραμματέα του Υπουργείου
2. Αλέξανδρο Φλώρο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου
3. Σοφοκλή Σοφοκλέους αντιπρόσωπο του πεθερού του Κ.Μαμάτσιου

Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 27 Ιουνίου 1954 από τους Κων/νο Μαμάτσιο μέγα ευεργέτη του Νοσοκομείου, Ανδρέα Στράτο Υπουργό Βορείου Ελλάδος και Αλέξανδρο Φλώρο Πρόεδρο του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Κωνσταντίνου, στο οικόπεδο που δώρησε ο Δήμος Κοζάνης. Η θεμελίωση του νοσοκομείου θεωρήθηκε από ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία κοσμοϊστορικό γεγονός και επί μέρες οι τοπικές εφημερίδες ΕΝΩΣΙΣ και ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, καθώς και ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΦΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ασχολήθηκαν με άρθρα και ρεπορτάζ. Για την επίβλεψη των εργασιών και την αρμοδιότητα να προσυπογράφει τον λογαριασμό του Κων/νου Μαμάτσιου ορίστηκε επιτροπή από τους:

1. Σεβασμιότατο Μητροπολίτη ως Πρόεδρο
2. Αλέξανδρο Φλώρο Πρόεδρο του Δ.Σ. ως Μέλος
3. Κυριάκο Σιώμο έγκριτο πολίτη »
4. Δημητριό Κουντουρά έγκριτο πολίτη »
5. Λουκά Φαρμάκη έγκριτο πολίτη »

Τον Ιούλιο του 1955, ύστερα από την μετάθεση του προέδρου του Δ.Σ. Αλέξανδρου Φλώρου στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τα καθήκοντα του Προέδρου του Δ.Σ. ανέλαβε ο Κοζανίτης Θεόδωρος Τανής, Διευθυντής του Δημοσίου Ταμείου Κοζάνης. Το μεγαλοπρεπές κτίριο περατώθηκε και άρχισε να λειτουργεί από 1 Οκτωβρίου 1958. Τα εγκαίνια έγιναν την 31 Μαΐου 1959 από τους:

Ανδρέα Στράτο Υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας
Κων/νο Μαμάτσιο Μεγάλο ευεργέτη του Νοσοκομείου
Θεόδωρο Τανή Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου,ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Διονυσίου. Μετά τον αγιασμό, πρώτος μίλησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείου, Θεόδωρος Τανής, δεύτερος ο Υπουργός Ανδρέας Στράτος και τρίτος ο Κων/νος Μαμάτσιος.

Τον Ιανουάριο του 1954 ανατίθενται τα καθήκοντα του Διοικητικού Διευθυντή στον Παθολόγο γιατρό Φιλόλαο Κούγια. Το 1956 ύστερα από την αναμόρφωση του οργανισμού (ΦΕΚ 33/55) διορίζονται ο Λάζαρος Ταρατσίδης Διοικητικός Διευθυντής, ο Γεώργιος Σιακαβάρας Γραμματέας, ο Γεώργιος Ιγγλέσης Λογιστής και η Ελεονώρα Τσίκρα - Κούγια Διευθύνουσα.

Με την παραπάνω αναμόρφωση (ΦΕΚ 331/55) το νοσοκομείο έχει τις παρακάτω κλινικές:

  1. ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ
  2. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  3. Μ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ
  4. ΟΡΙΛΑ
  5. ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ
  6. ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ

συνολικής δύναμης 100 κρεβατιών. Περιλαμβάνει επίσης:

  1. ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ
  2. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ
  3. ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Με το 125/70 Β.Δ. συμπληρώνεται ο οργανισμός και με άλλες θέσεις προσωπικού ως εξής:

1. Θέσεις Διοικητικού Προσωπικού 11
2. Θέσεις Ιατρικού Προσωπικού 17
3. Θέσεις Φαρμακευτικού Προσωπικού 2
4. Θέσεις Νοσηλευτικού Προσωπικού 35
5. Θέσεις Βοηθητικού Προσωπικού 36
  Σύνολο: 101

Με το υπ αριθμ.220/8-9-73 Π.Δ. (ΦΕΚ 203/73) τροποποιήθηκε ο οργανισμός του Νοσοκομείου με δύναμη 180 κρεβάτια. Περιλαμβάνει:

Α ΚΛΙΝΙΚΕΣ

1. Παθολογική - κρεβάτια 40
2. Χειρουργική - κρεβάτια 40
3. Μ- Γυναικολογική - κρεβάτια 30
4. Παιδιατρική - κρεβάτια 25
5. Καρδιολογική - κρεβάτια 15
6. Οφθαλμολογική - κρεβάτια 10
7. Οριλά - κρεβάτια 10
8. Νευρολογική - κρεβάτια 10
  Σύνολο: 180

Β ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Τα αντίστοιχα των παραπάνω οκτώ κλινικών και το Πνευμονολογικό Ιατρείο

Γ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Το Ακτινολογικό, το Μικροβιολογικό και το Σταθμό Αιμοδοσίας.

Η δύναμη του προσωπικού αυξάνεται από 101 σε 176.

Με το υπ' αριθμ. 146/27-2-79 Π.Δ. (ΦΕΚ 36/79) τροποποιείται ο οργανισμός και στα εργαστήρια προστίθεται το Αναισθησιολογικό. Από άποψη νοσηλευτικών κλινών, κλινικών, εξωτερικών ιατρείων και δύναμη προσωπικού ,δεν επέρχεται καμία απολύτως αλλαγή, παραμένει ο ίδιος με τον προηγούμενο (ΦΕΚ 203/73).

Με το υπ' αριθμ. 283/2-4-81 Π.Δ. (ΦΕΚ 82/81) τροποποιείται ο οργανισμός και στα εργαστήρια Ακτινολογικό, Μικροβιολογικό, Σταθμό Αιμοδοσίας και Αναισθησιολογικό, που υπήρχαν, προστίθεται το Παθολογοανατομικό. Τα νοσηλευτικά κρεβάτια, οι κλινικές, τα εξωτερικά ιατρεία και η δύναμη του προσωπικού παραμένουν ίδια με τον προηγούμενο οργανισμό.


Ο τελευταίος οργανισμός του νοσοκομείου, ο οποίος ισχύει μέχρι σήμερα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 10/9-1-1987 και έχει ως εξής:

ΔΥΝΑΜΗ ΚΡΕΒΑΤΙΩΝ

Η συνολική δύναμη του Νοσοκομείου ορίζεται σε 200 κρεβάτια.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Το νοσοκομείο απαρτίζεται από τις υπηρεσίες:

  1. ΙΑΤΡΙΚΗ
  2. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ
  3. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ
 

Οι τρεις υπηρεσίες είναι μεταξύ τους ισότιμες και υπάγονται ιεραρχικά στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Η Ιατρική Υπηρεσία διαρθρώνεται στους τομείς:

α) Παθολογικός Τομέας, με δύναμη κρεβατιών 80
β) Χειρουργικός Τομέας, με δύναμη κρεβατιών 105
γ) Ψυχιατρικός Τομέας, με δύναμη κρεβατιών 15 και
δ) Εργαστηριακός Τομέας

Κώδικας Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς Υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα

ΜΑΘΕ,ΠΡΟΛΑΒΕ,ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ (1-4)
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΟΥ
ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ
ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ